Πρώτες Βοήθειες και ατομική συλλογή φαρμακείου (κιτ).

   Και την άδεια κυνηγίου ανανεώσαμε και την άδεια κατοχής όπλου και τα σκυλάκια μας για εκπαιδευτικά πήγαμε και για δυναμικά ξεκινήσαμε , είχαμε πρόγραμμα! Είχαμε ομως σε αυτο το πρόγραμμα τις απαραίτητες γνώσεις και υλικά ώστε να είμαστε ασφαλείς ; Δυστυχώς ενα μεγάλο ποσοστό του κυνηγετικού σώματος - κυρίως το γηραιότερο- ειτε θεωρεί ανούσια την γνώση πρωτων βοηθειών ή δεν εχει μπει καν στην διαδικασία να σκεφτεί τους κινδύνους που ελοχεύουν τα κυνηγοτόπια. Δράττοντας λοιπόν την ευκαιρία η συντακτική ομάδα του θηρευτή και θήραμα συντάσσει αυτο το άρθρο με μερικές συμβουλές για τον εξολπισμό που θα χρειαστείτε σε κάθε σας εξόρμηση. Κατ' αρχας μια συλλογή πρώτων βοηθειών θα πρέπει  να απαντάται τοσο στο σπίτι μας , στο αυτοκίνητο μας , το σκάφος μας (αν έχουμε ) όσο και στο σακίδιο-γιλέκο μας . Τα  υλικά αυτα θα ειναι σε θέση να μας φροντίσουν σε περίπτωση ανάγκης λύνοντας ένα πρόβλημα ή επιβραδύνοντας το εως ότου λάβουμε ιατρική βοήθεια. Παράλληλα με αυτα η συλλογή μας θα μπορεί να περιέχει υλικά που θα διευκολύνουν την παραμονή μας στην φύση προσφέροντας μας περισσότετη άνεση. Ξεκινώντας θα ήθελα να τονίσω πως ατομικά μπορούμε να κάνουμε προσθέσεις στο κιτ μας ανάλογα με τις γνώσεις μας , καθως εδω θα παρουσιάσουμε τα βασικά και άκρως απαραίτητα στοιχεία εξοπλισμού. Μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε ενα προκατασκευασμένο κιτ φαρμακείου το οποίο θα σας γλυτώσει τον κόπο να το οργανώσετε μόνοι σας , ελέγξτε ομως αν περιλαμβάνει ολα τα απαραίτητα !    


Εαν αποφασίσετε να ετοιμάσετε το κιτ  μόνοι σας θα προτείναμε :

1.                  Βρειτε ενα κουτί ή μια θήκη ικανοποιητικού μεγέθους που να χωράει όμως σε σακίδιο-γιλεκο, να ειναι αδιάβροχη και στιβαρή . Μπορεί να ειναι πλαστική ή μεταλλική.


2.                  Τα υλικά που θα τοποθετήσουμε εντος ειναι :
                   4 αυτοκολλητους επιδεσμους (hansaplast) απο το καθε μεγεθος .
                   5 φακελάκια αποστειρωμένες γάζες  5 X 5εκ.
                   5 αυτοκόλλητες αποστειρωμένες γαζες 5 X 7.5εκ.
                   2 ρολλά γάζης πλάτους τουλαχιστον 5εκ.
                   1 αυτοκόλλητη ταινία
                   4 γάντια μιας χρήσης
                   μαντηλάκια καθαρισμού χωρις οινόπνευμα
                   μια μικρή φιάλη Betadine
                   λιγο καθαρό οινόπνευμα*
                   χειρουργικό ψαλίδι
                   μια βελόνα με λίγη κλωστή (οχι για να το παίξετε ράμπο και να ράψετε τον εαυτό σας)
                   συσκευή αναρρόφησης δηλητηρίου φιδιών
                   στικ αμμωνίας
                   αναλγητικά χάπια τουλάχιστον 6
                   αντισταμινικά χάπια τουλάχιστον 6 (Medrol , Xozal, Aerius ...)*
                   Pulvo
                   μια κουβερτα έκτακτης ανάγκης
                   λιγο σαπούνι
                   ενα πακέτο χαρτομάντηλα
                   αναπτήρας , εντομοαπωθητικό

*Τα μπουκαλάκια που δίνουν αρώματα για δείγμα ή ακόμα κανονικού μεγέθους άρωμα σε μικρό μέγεθος με σύστημα ψεκασμού ειναι ιδιαίτερα χρήσιμα για να τοποθετήσετε οινόπνευμα και να το κουβαλάτε μαζί σας.
*Οποιοδήποτε είδος φαρμάκου απαιτεί συνταγή παρακαλώ συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


Θεωρώ πως μια συλλογή φαρμακείου με τα ανώτερω μπορεί να αντιμετωπίσει μικρά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν στις εξορμήσεις μας. Καλό θα ήταν επίσης να λάβουμε και γνώση πάνω στο αντικείμενο των πρώτων βοηθειών ώστε να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε το κιτ μας και να το αξιοποιούμε καλύτερα.                                                Καλές και ασφαλείς εξορμήσεις ,                                                                                           Τάσος Αλεξόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: