Συντήρηση εξοπλισμού     Καλησπερα φίλοι/λες κυνηγοί! Διανύοντας τα τέλη του μηνός Ιουνίου , μια περιόδου πολύ ζεστης που   ταλαιπωρεί τόσο εμάς όσο και τα σύνεργα του κυνηγιού μας , αποφασίσαμε να συντάξουμε ένα άρθρο που όπως καταλαβαίνετε έχει να κάνει με την περιποίηση του εξοπλισμού μας.

    Ξεκινώντας θα πρέπει αρχικά να τονίσουμε ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του επικρατούν στη χωρα ο κάθε οργανισμός -όπως και ο δικός μας-αποζητά μεγαλύτερες ποσότητες νερού . Για αυτό λοιπόν θυμόμαστε να βάζουμε αρκετο νερό στα κατοικίδια μας και τους δίνουμε μικρότερες ποσότητες τροφής ώστε να καταναλώνει ο οργανισμός τους λιγότερα υγρά και για να μην βαραίνουν.

    Αφού τακτοποιήσουμε αυτό το ζήτημα συνεχίζουμε με τα άψυχα εργαλεία μας. Τους θερμούς μήνες τα αρβύλα , τα όπλα , τα φυσίγγια , τα ρούχα , οι φυσιγγιοθηκες ,τα κοπτικα μας εργαλεία κλπ ταλαιπωρούνται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και χρειάζονται περιποίηση ακόμα και όταν είναι σε αχρησία. Για αυτό λοιπόν μάγκες μου εκτελούμε τις παρακάτω ενέργειες :

1) Θυμόμαστε να περνάμε κρέμα ενυδάτωσης - αδιάβροχοποίησης τα αρβύλα μας γιατί το δέρμα τους  γίνεται ξηρό και επηρεπες σε ρωγμές και σπασίματα. Το κάνουμε αυτό για να μην παραπονούμαστε μετά ότι τα ακριβά μας αρβύλα φθαρθηκαν γρήγορα και κατηγορούμε τις εταιρίες χωρίς από την μεριά μας να έχουμε κάνει τα απαραίτητα ! Όλα τα αλλα δερμάτινα είδη τα περιποιούμαστε αναλόγως .
2)  Τα όπλα μας κατ´αρχας θα πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλές σημείο εντός της θήκης τους και όπως προβλέπει ο νόμος . ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ . Επιπρόσθετα οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την σκόνη να θερμαίνεται και να κόλλα πάνω στο όπλο βοηθώντας στην ταχύτερη διάβρωση των μετάλλων. Έτσι λοιπόν καλό είμαι παρόλο που το όπλο μας αναπαύεται να το καθαρίζουμε ανα κάποια χρονικά διαστήματα για να απομακρύνεται η σκόνη . ΠΡΟΣΟΧΗ ! Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο λάδι γιατί αντί για καλύτερα θα τα κάνουμε χειρότερα τα πράγματα.
3) Τα φυσιγγια μας επίσης θα πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος σκιερό , δροσερό και ξηρό .
4) Τα κοπτικα μας εργαλεία λόγω των αυξομειώσεων της θερμοκρασίας ειναι κοινό να παρατηρήσουμε απώλεια της κοπτικής τους ικανότητας , για αυτό περιστασιακά ειναι καλό να τα περνάμε ένα χεράκι ακονισμα! Επίσης ειναι καλό να τα προστατεύουμε από την διάβρωση με την χρήση ελαίων παρόμοιων με του όπλου , όπου πάλι θα είμαστε φειδωλοί.

Ελπίζω να έλυσα τις απορίες σας και να σας υπενθύμισα κάποια πράγματα που έχετε να κάνετε!

        Καλές και ασφαλείς εξορμήσεις , 

                                 Τάσος Αλεξοπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: