"Πρόληψη και προστασία για τους σκύλους μας"

     Καλοκαίρι... μια εποχή που είναι απο τις αγαπημενες των περισσότερων ανθρώπων και αυτό δίοτι βρίσκουν  ευκαιρία για ξεκουραση, χαλάρωση και ήρεμια. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και τα κουνούπια θα μας ταλαιπωρήσουν και πάλι, καλό είναι να λαμβάνουμε κατάλληλες αντικουνουπικές προφυλάξεις, αρχικα για εμάς τους ίδιους αλλα και για τους σκύλους μας. Τα κουνούπια όχι μόνο προκαλούν ενόχληση αλλά είναι γνωστή η ικανότητά τους να μεταφέρουν τα παθογόνα σοβαρότατων ασθενειών. Επιπλέον, έντομα και παράσιτα όπως τσιμπούρια,ψύλλοι κ.α  μπορουν να προκαλέσουν εξίσου σημαντικά προβλήματα και μολύνσεις.
    Οι 3 έιναι σημαντικότερες λοιμώδεις ασθένειες που απειλούν τη ζωή του σκύλου μας είναι:
Λεϊσμανίαση (Καλα-αζάρ)
Η λεϊσμανίαση είναι ασθένεια του σκύλου και οφείλεται σε ένα μικροοργανισμό τη λεϊσμάνια που μεταδίδεται με το τσίμπημα σκνίπας. 
Ερλιχίωση
Η ερλιχίωση είναι μια συχνή και σοβαρή ασθένεια του σκύλου που προκαλείται από τα βακτήρια του γένους Erlichia.
Διροφιλαρίωση (Σκουλήκι της καρδιάς)
Η διροφιλαρίωση είναι μια παρασιτική νόσος που προσβάλλει κυρίως τους σκύλους και μπορεί να αποβεί μοιραία αν το ζώο δεν διαγνωσθεί εγκαίρως και δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Το παράσιτο είναι ένα σκουλήκι που ονομάζεται dirofilaria immitis (γνωστό και ως «σκουλήκι της καρδιάς») και εγκαθίσταται στην καρδιά του σκύλου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό.
 Όπως λέγανε και οι αρχαίοι πρόγονοι μας "Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν" δηλαδή  καλύτερα να προλαμβάνεις παρα να θεραπεύεις. Είναι σημαντικό λοιπον να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα  μέτρα για την προφύλαξη του σκύλου μας που μπορουν να θεσουν σε κίνδυνο την υγεία του αλλά και την δική μας. Όπως σε όλα τα σοβαρά νοσήματα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία του κατοικίδιου ζώου μας. Το να  πραγματοποιούμε τους εμβολιασμούς και να δίνουμε τα χάπια στα συγκεκριμενα και τακτά χρονικά διαστήματα είναι πολύ σημαντικό. Η περίοδος δραστηριότητας των εντόμων και παρασίτων στη χώρα μας αρχίζει από τον Μάιο και διαρκεί τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ είναι γνωστό ότι τα έντομα τρέφονται κυρίως τις βραδινές ώρες, από το σούρουπο ως την αυγή.

Καθώς βρισκόμαστε σε μια ενδημική περιοχή, ένα δραστικό μέσο προφύλαξης που προτείνεται είναι να μην βγάζουμε βόλτα τα κατοικίδια μας τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που προαναφέραμε κατά τους επικίνδυνους μήνες. Σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη είναι η τοποθέτηση στο ζώο μας ενός εντομοαπωθητικού κολάρου εμποτισμένου με την ουσία δελταμεθρίνη ή η τοπική ενστάλαξη στο δέρμα του ζώου αμπούλας που περιέχει περμεθρίνη. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε να απαλλαγούμε απο τα εντομα και παράσιτα τα οποία μπορούν να μας εκθέσουν σε κινδύνους. Οι εντομοκτόνες αυτές ουσίες προσφέρουν σημαντική προστασία αρκεί η εφαρμογή τους να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η τοποθέτηση σίτας στα κουφώματα των σπιτιών πιθανόν να εμποδίζει τις σκνίπες να εισέλθουν στον χώρο που ζει το κατοικίδιο, γενικά όμως τα περισσότερα κρούσματα μολύνσεων λαμβάνουν χώρα στο περιβάλλον γύρω από τον τόπο διαμονής του κατοικίδιου. Για τον λόγο αυτό δεν προτείνεται άλλωστε ως αποτελεσματικός ο ψεκασμός του σπιτιού με εντομοκτόνα φάρμακα.
     Τέλος, κανένα από τα παραπάνω προληπτικά μέτρα δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι το κατοικίδιο μας δεν θα μολυνθεί, ειδικά σε ενδημικές περιοχές όπως η Ελλάδα με μεγάλο αριθμό φορέων, νοσούντων ζώων και μολυσματικών εντόμων. Σημαντικό ειναι να γνωρίζουμε πως  η νόσος στα αρχικά στάδια μπορεί να μην προκαλέσει αντιληπτά συμπτώματα. Για τους παραπάνω λόγους, απαραίτητο  είναι να γίνεται  τακτικός και προληπτικός έλεγχος του κατοικίδιου μας. Ο έλεγχος προτείνεται να γίνεται δύο φορές τον χρόνο, την περίοδο του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου (για έλεγχο των καλοκαιρινών λοιμώξεων) και επανέλεγχος πριν την αρχή του καλοκαιριού. Σε περίπτωση που ο διπλός προληπτικός έλεγχος του ζώου δεν είναι εφικτός, τότε ο έλεγχος μια φορά το χρόνο το φθινόπωρο, είναι απαραίτητος προκείμενου να διασφαλίσουμε την υγεία του πιστού μας φίλου.

**Διότι μην ξεχνάμε όσο σημαντική είναι η δική μας υγεία εξίσου σημαντική είναι και του συνεργάτη μας.**

Απόστολος Θεοφάνους

Δεν υπάρχουν σχόλια: