Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΑΣ
    Γεια σας και πάλι φίλοι/λες κυνηγοί! Κατόπιν αιτήματος των αναγνωστών μας αυτό το άρθρο ασχολείται (όπως λέει και ο τίτλος) με την φροντίδα του σκυλού μας.
    Ο κυνηγός δεν είναι μόνο δεκτής της απόλαυσης που αποφέρουν οι κυνηγητικές εμπειρίες αλλά ένας χαρακτήρας , σχολαστικός που φροντίζει τα <<σύνεργα της δουλειάς του>> όπως τον ίδιο του τον εαυτό ώστε να είναι σε θέση να αποδίδουν σωστά. Ο κυνηγός δεν αγαπά μόνο το κυνήγι αλλά οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό.  Έτσι λοιπόν θα πρέπει να διοχετεύει αυτή την αγάπη τόσο στα άψυχα αντικείμενα του κυνηγίου (καραμπίνα , άρβυλα , ρουχισμός κλπ) όσο και στα έμψυχα , (και ακόμα περισσότερο) τα σκυλάκια μας.
     Χωρίς λοιπόν άλλη καθυστέρηση περνάμε στο θέμα. Καταρχάς , όταν θέλουμε να έχουμε στην κατοχή μας ένα σκυλί θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν το αποκτήσουμε αν είμαστε σε θέση να το στεγάσουμε και να το συντηρήσουμε . Αυτός ο συλλογισμός χωρίζεται σε δυο σημαντικά ερωτήματα. Έχω τον κατάλληλο χώρο να στεγάσω το σκυλί μου χωρίς να ενοχλεί κανένα και το ίδιο  να μπορεί να ζει άνετα ; Είμαι και θα είμαι σε θέση να καλύψω τα έξοδα του σκυλού μου ; Αφού σιγουρευτούμε ότι η απάντηση είναι καταφατική και στα δυο ερωτήματα περνάμε στα διαδικαστικά.
    Αρχικά , όταν παίρνουμε ένα σκυλί , πρέπει να γνωρίζουμε ποια εμβόλια έχει κάνει και συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο ποτέ και ποια πρέπει να γίνουν καθώς και αν χρειάζεται και κάποια άλλη φροντίδα το ζωντανό. Εάν είναι πολύ μικρό και δεν έχει κάνει εμβόλια αναλαμβάνουμε να τα κάνουμε εμείς όλα συμφώνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Πληροφοριακά για όσους δεν γνωρίζουν κυκλοφορεί πλέον και εμβόλιο για τη λεισμανίαση(καλα-αζαρ) και είναι πολύ χρήσιμο να το χορηγούμε σε όλα τα ζωντανά μας . Στην συνεχεία ένα σκυλάκι χρειάζεται ένα κλουβάκι. Το  κλουβί αυτό θα πρέπει να είναι διαστάσεων ώστε να χωρά το σκυλί  όρθιο όντος του όταν το τελευταίο θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Το κλουβί μπορεί να είναι ξύλινο ή πλαστικό το καθένα από τα δυο υλικά έχει τα δικά του ατού. Καλό θα ήταν επίσης το σκυλί να είναι σε σημείο περιφραγμένο ώστε να κινείται ελευθέρα (κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την διατήρηση του σώματος του) και να μην διατρέχουν κίνδυνο άτομα που μπορεί να πλησιάσουν. Σε γενικές γραμμές η χρήση αλυσίδας δεν είναι η καλύτερη μέθοδος διότι έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα , και έτσι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σαν έσχατη λύση και με μεγάλη προσοχή.
    Στη συνεχεία θα πρέπει να εκπαιδεύουμε το σκυλί μας ή αν δεν γνωρίζουμε πώς να συμβουλευόμαστε ειδικό. Αυτό το κομμάτι όντας πολύ σημαντικό δεν μπορεί να συζητηθεί σε αυτό το άρθρο. Υπάρχουν παλαιοτέρα άρθρα που μπορούν να βοηθήσουν και θα αναρτηθεί σύντομα και άλλο ειδικά για την εκπαίδευση του σκυλού μας.
    Έπειτα θα πρέπει καθημερινά να φροντίζουμε να καθαρίζουμε τις ακαθαρσίες του σκυλού και το χώρο του και να φορεί κολάρο που απωθεί τα κουνούπια που προκαλούν καλα-αζαρ. Το έδαφος που βρίσκεται ο σκύλος μας κατά προτίμηση να είναι σκληρό , τσιμέντο , πλακάκι ,κλπ διότι καθαρίζεται πολύ ευκολότερα και καλυτέρα. Θυμηθείτε επίσης να αφήσετε μεγαλούτσικο κομμάτι ξύλο κοντά του καθώς ιδιαίτερα τα μικρά αλλά και τα μεγάλα σκυλιά βοηθούνται να βγάζουν δόντια και  <<περιποιούνται τα νύχια τους>>
    Το φαγητό του σκυλού είναι σημαντικό πρέπει να είναι καθημερινό με συγκεκριμένα ωράρια και να καλύπτει όλες του της ανάγκες. Κάποιοι αρκούνται στη χρήση ζωοτροφής ή κονσέρβας και μόνο. Το σκυλί όμως χρειάζεται και μαγειρευτό φαγητό. Μπορεί να είναι κάτι που περίσσεψε από εμάς ή ακόμη καλυτέρα να του μαγειρέψουμε μια κατσαρόλα ρυζάκι με στοιχείο κρέατος (όπως παλιά κρέατα ληγμένα που έχουμε ή κόκκαλα). Αυτό είναι το καλύτερο γεύμα του σκυλού διότι καλύπτει ότι χρειάζεται ο οργανισμός του για ένα ευ ζην. Εάν δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό καθημερινά μπορούμε να αρκεστούμε σε μια φορά την εβδομάδα. Ο σκύλος μας θα πρέπει να έχει καθημερινά άφθονο καθαρό νερό (ήτοι μια παλιά κατσαρόλα είναι ιδανική για της ανάγκες του σκυλού μας).
    Νομίζω πως κάλυψα ένα μεγάλο εύρος των αποριών σας. Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία στείλετε μας ένα μήνυμα και θα συντάξουμε ένα καινούργιο άρθρο .

                     Καλές και ασφαλείς εξορμήσεις ,

                                                                 Τάσος Αλεξόπουλος  

Δεν υπάρχουν σχόλια: