ΓΟΜΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΓΓΙΩΝ
Κατόπιν αιτήματος των αναγνωστών μας παραθέτουμε ακόμη ένα άρθρο για τα φυσίγγια. Το ζήτημα της γόμωσης είναι πολύ μεγάλο και περίπλοκο.
Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να συνοψίσουμε κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζετε καθώς η επιλογή της γόμωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες τους οποίους είναι δύσκολο να αναλύσουμε με ένα άρθρο.
Αρχικά : ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ είναι να επιλεγούμε ένα φυσίγγιο το όποιο να είναι καλής ποιότητας , γνωστής μάρκας (κατά βάση) και οι προδιαγραφές του να είναι συμβατές με το όπλο μας. Εάν λοιπόν μιλάμε για κατασκευαστή που τηρεί τις προδιαγραφές και χρησιμοποιεί κατάλληλη ποσότητα , ποιότητα και τύπο πυρίτιδας , κάλυκα , τάπα , συγκεντρωτηρα συναρτήσει με τη γόμωση των σκαγιών , τότε είμαστε καλά.
Έπειτα : Τα σκάγια ελαφρύτερων γομώσεων έχουν μεγαλύτερες αρχικές ταχύτητες και συμφώνα με μελέτες έχουν καλύτερη συγκέντρωση στο στόχο. Συνοδεύονται συνήθως με αυξημένες πιέσεις.
Τα σκάγια βαρύτερων γομώσεων από την άλλη έχουν μικρότερες αρχικές ταχύτητες έχουν λιγότερη συγκέντρωση  αλλά αποζημιώνουν με συνήθως μεγαλύτερες κινητικές ενέργειες. (πάλι όλα αυτά συναρτήσει πυρίτιδας , ειδών βυσματωσης κλπ κλπ)
Η πλειονότητα των φυσιγγίων που χρησιμοποιούμε είναι αποτελεσματικά για ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών , πλην ακραίων όπου κάθε κατασκευαστής έχει και εκεί κάποια επιλογή για να  καλύψει τις ανάγκες σας.
Η επιλογή γόμωσης κατά την γνώμη μου έχει να κάνει περισσότερο με το κυνηγό όχι με το θήραμα. Μια σωστή βολή εντός του βεληνεκούς θα καταβάλει ένα θήραμα με οποιαδήποτε γόμωση χρησιμοποιήσουμε.
Τα σκληρά σκάγια (μεγαλύτερης περιεκτικότητας αντιμονίου) δεν παραμορφώνονται και έτσι τραυματίζουν λιγότερους ιστούς του θηράματος αλλά λόγω καλύτερης συγκέντρωσης μπορούν να καταβάλλουν το θήραμα . Αντίστροφα τα μαλακά σκάγια λόγω παραμόρφωσης έχουν πλεονέκτημα. Σκάγια μεσαίας σκληρότητας λύνουν όλα τα προβλήματα.
Οι συνήθεις γομώσεις σκαγιών κυμαίνονται από 24γρ – 50γρ .
Ελπίζω να κάλυψα ένα μεγάλο εύρος των αποριών σας. Θα επιστρέψουμε στο θέμα και με δόκιμες-αξιολογήσεις φυσιγγίων .
           
                              ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ,
 

                                                                                                  ΤΑΣΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: