ΦΥΣΙΓΓΙΑ
Κατόπιν αιτήματος των αναγνωστών μας να γραφτεί ένα άρθρο για τα φυσίγγια που χρησιμοποιούμε για κάθε θήραμα (νούμερο , γόμωση) καθώς επίσης και γενικές πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τα φυσίγγια και τη χρήση τους.
Καταρχάς όντας ένα άκρως σημαντικό θέμα η επιλογή φυσιγγίου θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να καλύψουμε τυχών απορίες , και αν ανακύψουν και άλλες περιμένουμε σε μορφή μηνύματος να μας αποστείλετε το θέμα που θα επιθυμούσατε να έχει το επόμενο άρθρο.
Ξεκινώντας  λοιπόν για ορτύκια , τσίχλες , σιταράδες  νούμερα 9 , 10 , 11 .Για μπεκάτσες ,  τρυγόνια 7 , 8 , 9. Για φάσα , πέρδικα και φασιανό 5 , 6 , 7. Για πάπια νούμερα  4 , 5 , 6 . Για λαγό νούμερα 2 , 3 , 4 . Για αλεπού και αγριόχηνα 1 , 2 και τα μηδενικά. Όλα αυτά συναρτήσει και των συνθηκών και της απόστασης , καθώς και του υλικού του σκαγιού. Στην αγορά μπορεί να βρει κάνεις μολύβδινα σκάγια ,  ατσάλινα  από βισμούθιο και από τουγκστενιο. Κάθε ένα εξυπηρετεί το σκοπό του. Για τους χρηστές ατσάλινων σκαγιών έχω να πω το εξής : καθώς τα ατσάλινα δεν παραμορφώνονται όπως τα μολύβδινα και λογά της διαφοράς στο βάρος , σε μεγαλύτερες αποστάσεις χρησιμοποιήστε είτε μολύβδινα είτε 2 νούμερα μεγαλύτερα σκάγια σε ατσάλι. Αναλόγως των καιρικών συνθηκών οι βιομηχανίες φυσιγγίων έχουν να σας προσφέρουν κάτι για να καλύψουν τις ανάγκες σας. Συνοψίζοντας και σαν επικρατούσα άποψη στον κυνηγητικό κόσμο τα δυο καλυτέρα νούμερα σε φυσίγγια που καλύπτουν σχεδόν όλη τη γκάμα θηραμάτων είναι το 4αρι και το 7,5 (7 σε ελληνικές βιομηχανίες) καθώς και από προσωπική πείρα αποτελούν αποτελεσματική λύση για πολλές συνθήκες και θηράματα.
Για το τριχωτό θήραμα έχουμε μονοβολα , τριβολα, τετραβολα , οκταβολα , εννιαβολα  κλπ κλπ. Προτείνω για κοντινές αποστάσεις και όταν το θήραμα έχει αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα δράμια. Και για μεγάλες αποστάσεις , μεγάλα θηράματα και χαμηλές ταχύτητες μανιβέλα. Σωστή διαρρύθμιση στο όπλο μας , προσωπικά είναι : θαλάμη-μονόβολο , δεύτερη-δράμια , τρίτη-μονόβολο. Έτσι κατά τη γνώμη μου καλύπτετε ένα μεγάλο εύρος σεναρίων και αυξάνετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλές εταιρίες και πολλούς σχηματισμούς , και διαφορετικά υλικά κατασκευής των βλημάτων για το τριχωτό θήραμα. Αναλόγως του πόσου που θα διαθέσετε μπορείτε να αποκτήσετε και το ανάλογο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλές οικονομικές επιλογές που θα εκτελέσουν το σκοπό τους. Προσωπικά χρησιμοποιώ μονοβολα sabot ( σε αντίδραση πολλών ) καθώς τα θεωρώ πολύ αποδοτικά (κυρίως Remington και Winchester) και στα δράμια οι ίδιες εταιρίες. Ενώ θεωρώ πολύ αξιόλογες επιλογές και τα Lambro που από προσωπική πείρα με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο.
Μάρκες γενικότερα σε φυσίγγια όπως έχω προαναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο και συμφώνα με προσωπική χρήση και έγκυρες πήγες καλές επιλογές αποτελούν :
·                  Remington
·                  Winchester
·                  Lambro
·                  Federal
·                  Baschieri and pellagri
·                  Sellier and bellot
·                  Rotweil
·                  ChedditeΓενικά τώρα καλό θα ήταν να γνωρίζεται για τα φυσίγγια:
·                  Το μεταλλικό περίβλημα του κάλυκα σε φυσίγγια με μεγάλη γόμωση – υψηλές πιέσεις πρέπει να είναι ψήλο. Κάτω των 32 γρ και χαμηλών πιέσεων μπορεί να είναι χαμηλότερο. Λανθασμένη επιλογή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εξόλκευσης του φυσιγγίου και στον εξολκέα  κατ επέκταση.
·                  Όσον αφορά το αστεροειδές κλείσιμο του κάλυκα θεωρείται κατάτι καλύτερο των 8 ακτινών από των 6 χωρίς να είναι αυτός ο κανόνας. Μας ενδιαφέρει κυρίως η πτυχές να είναι κλεισμένες με σωστό τρόπο και το κέντρο να μην έχει κενό τέτοιο ώστε να μην μπαίνει νερό και να μην διαφεύγουν σκάγια. Επίσης κάποιες εταιρίες μπορεί να έχουν κάποια μικρά κενά και να μην επηρεάζουν την καλή λειτουργιά του φυσιγγίου.
·                  Τα σκοπευτικά φυσίγγια 24γρ – 28γρ είναι ιδανικά για κυνήγι διότι προσφέρουν : λιγότερη ανάκρουση , λιγότερες πιέσεις και μεγαλύτερη ταχύτητα , κάτι που τα καθιστά ιδιαιτέρως χρήσιμα για γυναίκες , νεαρούς , κυνηγούς  και ελαφριά όπλα .
·                  Και τέλος προς κατάρριψη μύθων τα απλά φυσίγγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν απρόσκοπτα σε θαλάμες όπλων magnum με την ιδία απόδοση.

Ελπίζω να έλυσα τις απορίες σας.                          ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ,  


                                                                            ΤΑΣΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: