Ο σκυλος μπροστα το οπλο μετα

    Θα βρείτε πάμπολλα περιοδικά με αναρίθμητα άρθρα που σχετίζονται με το λαγοκυνήγι. Η αλήθεια κρύβεται όμως σε μια απλή παροιμία: ο λαγός φοβάται κουτσό σκυλί και γερο κυνηγό. Πολλοί ίσως αναρωτηθούν για το αν αυτή η παροιμία έχει πρακτική βάση. Λοιπόν έχει. Ένα κουτσό σκυλί μπορεί να είναι αργό αλλά δύσκολα θα πέσει έρμαιο στα "κόλπα" του λαγού οπού ένα γρήγορο σκυλί θα τα έτρωγε κανονικά. Επιπροσθέτως, ο λαγός επαναπαύεται με ένα αργό σκυλί πίσω του και δεν καλύπτει μεγαλύτερη περιοχή (ξεντορίζει) έτσι αργά η γρήγορα το σκυλί θα τον βρει και θα τον αιφνιδιάσει στέλνοντας τον κατευθείαν στον κυνηγό. Όσον αφορά για τον γερο κυνηγό δεν έχει δυνάμεις να αλλάξει καρτέρι και να ακολουθήσει το λαγό και η αλήθεια είναι ότι καλά κάνει ο λαγός επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε και έτσι θα έρθει συστημένος στο κυνηγό. Έτσι λοιπόν οι πολλές αλλαγές καρτεριού συνήθως οδηγούν σε αποτυχία και στο να γυρίσουμε σπίτι με άδειο δισάκι.
   Αλλά καλύτερα να συντομεύω καθώς ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας ενημερώσω στο βαθμό που μπορώ για το σωστό ή μάλλον τη καλύτερη δυνατή επιλογή για ένα καλό λαγόσκυλο. Τα χαρακτηριστικά ενός καλού λαγόσκυλου:1)Η ράτσα δεν πρωταρχικής σημασίας καθώς μετρά να είναι καλός στη δουλειά του. Σαν λαγοκυνηγός προτιμώ βέβαια τον ελληνικό ιχνηλάτη (γκέκας). Ο οποίος έχει αναπτυγμένες ικανότητες που ταιριάζουν στα ελληνικά βουνά καθώς βέβαια ταιριάζει να κυνηγά σε μέρη μαδαρά και βραχώδη  όπου άλλοι κυνηγοί θηρεύουν πέρδικες.2)Να έχει πόθος για το κυνήγι. Κοινώς να απουσιάζουν από το λεξικό του οι λέξεις νοτιάδες, πάχνη, υγρασία  όπου άλλα σκυλιά απλά ακολουθούν τον κυνηγό.3)Να λειτουργεί μεθοδικά σαν να λύνει μαθηματική εξίσωση. Αναλυτικότερα να απουσιάζουν βιαστικές κινήσεις, εν ανάγκη να "γλύφει" την πέτρα για να βγάλει κόπο, να κάνει αλώνι τόσο όσο χρειάζεται εκεί όπου τα ίχνη χάνονται να βρει τα ίχνη του παρακάτω. Επίσης, όταν  μεσολαβεί δρόμος να πάρει την άκρη του δρόμου και έτσι να τον ξαναεντοπίσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κινείται με αργές  σταθερές κινήσεις που θα του επιτρέψουν να μην αποκλίνει από την πορεία του.4)Να είναι γεννημένος ηγέτης να προσέχει το κόπο του και να μην παρασύρεται από άλλα άσκοπα γαβγίσματα άλλων σκύλων που ίσως δεν ακολουθάνε κανά λαγό.5)Να συνεργάζεται με το ταίρι του που οπωσδήποτε θα το εμπιστεύεται να κοιτάζει τις κινήσεις του τις φωνές του στο κόπο για να ελέγξει αν ακολουθεί σωστά το λαγό.6)Να μην κυνηγά άλλα θηράματα όπως αλεπού ή κουνάβια.7)Να ακολουθεί κάθε πρόσταγμα του αφεντικού του και να είναι  πιστός σε αυτό.8)Και φυσικά να έχει επαρκείς ικανότητες στη δίωξη ώστε με τα από πολύωρο κυνήγι να έχει πιθανότητες ο κυνηγός να χτυπήσει λαγό. Κοινώς να μην το αφήνει σε χλωρό κλαρί.
  Οι συγκινήσεις που προσφέρει ένα τέτοιο λαγοσκυλο ξεπερνούν εμπειρίες οδήγησης ακόμα και φερράρι.Ένα τέτοιο κυνήγι θα προσφέρει στον κυνηγό ξεσπάσματα αδρεναλίνης και άπειρη ευχαρίστησή.

                                                              Καλά κυνήγια...

                                                    Συμπαραγωγή:  Βασίλης (μπομπας) Αλεξόπουλος  
                                                                              Τάσος Αλεξόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: