Κροτοφοβία

Κροτοφοβία μμμ ένα θέμα που εχει κεντρίσει σε ολους μας την προσοχή κατά την επιλογή του σκυλου μας για το κυνήγι! Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα στα οποία  τα σκυλιά, ακόμη και αυτά που ανήκουν σε εξαίρετες γενεαλογίες, παρουσιάζουν μια φοβία στον κρότο του κυνηγετικού όπλου. Σαν αντίδραση, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ξεχνώντας το θήραμα που πεταξε μπροστα τους. Ένα απο τα σημαντικότερα ελαττώματα είναι αυτο το οποίο αχρηστεύει την προηγούμενη εργασία του σκύλου. 
Αρχικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν πρέπει ποτέ να πυροβολούμε το θήραμα που έχει σηκώσει ο μαθητευόμενος σκύλος, αν αυτός δεν έχει αποκτήσει ήδη ένα δυνατό πάθος για έρευνα και για το κυνήγι γενικότερα, ή αν, στο εκτροφείο ή στο σπίτι, έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαιτερότητα στον χαρακτήρα του, που αφήνει να εννοηθεί ο φόβος για θορύβους συνηθισμένους ή πολύ δυνατούς.
 Υπάρχουν επίσης και διάφορες άλλες περιπτώσεις φόβου των σκυλιών προς διαφορά αντικείμενα ή θορύβους που δεν έχουν ξαναδεί η ξανακούσει (ομπρέλες αστραπές και βροντές, θόρυβος μηχανών, πτώση αντικειμένων κ.α.), ενώ αντίθετα ανταποκρίνονται θετικά στον κρότο του τουφεκιού, κι αυτό γιατί αντιλαμβάνονται μόνο αυτό που αναφέρεται στο θήραμα, δεδομένου ότι έχουν αναπτύξει προκαταβολικά μεγάλο πάθος για το κυνήγι.      
Πρέπει να δείχνουμε μεγάλη προσοχή:
  • Όταν πραγματοποιούνται ζευγαρώματα, με σκοπό την παραγωγή καλών σκυλιών εργασίας, θα πρέπει να προσέχουμε να υπάρχουν φυσιολογικές γραμμές αίματος, χωρίς ελαττώματα, γιατί αργά ή γρήγορα, αυτά τα ελαττώματα, θα εμφανιστούν στις επόμενες γενεαλογίες
  • Όταν παρατηρούμε, πως ο μαθητευόμενος σκύλος αναστατώνεται κατά την τουφεκιά, τότε πρέπει να κατευθύνουμε την εκπαίδευση προς την λύση αυτού του αδύναμου σημείου του.
Άν ο σκύλος αποκτήσει το κατάλληλο πάθος για το κυνήγι είναι πιο εύκολο να ξεπεράσει τον φόβο του για τον κρότο. 
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο κυνηγι βάζοντας το σκύλο να κυνηγήσει με ένα σκύλο έμπειρο και χωρίς κροτοφοβία γιατί έτσι το νεαρό σκυλί παραδειγματίζεται  βλέποντας καποιον μεγαλύτερο του σε ηλικία και έτσι βλέποντας τον ήρεμο κατά την τουφεκια παίρνει θάρρος και δεν αναστατώνεται.  Καθόλου καλή λύση πάλι, δεν είναι να τα πάτε σε σκοπευτήριο εκεί θα κάνετε μεγαλύτερο κακό!!                                                                            Καλά Κυνήγια... 
                                                                   Θεοφάνους Απόστολος


Δεν υπάρχουν σχόλια: