Όπλα!!!

   Έχουν γίνει πολλά αιτήματα σχετικά με άρθρα που αφορούν τα όπλα και έτσι γράφω αυτό το άρθρο για να φωτίσω σκοτεινές γωνι'ες και γεγονότα που ίσως δεν ξέρετε με την ελπίδα να σας λυθούν τυχών απορίες.
  Καταρχάς η λέξη όπλο είναι πολύ γενική καθώς ως όπλα μπορούν να χαρακτηριστούν τα μαχαίρια,ραβδωτα  όπλα τα κυνηγετικά ακόμα και το ίδιο μας το σώμα μπορεί να χαρακτηριστεί όπλο. Βέβαια σε  αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για καραμπίνες, ραβδωτά και πιστόλια,καθώς και διαμετρήματα.
  Ξεκινώντας από μια μικρή ανάλυση του όπλου (μακρυκάννου) έχουμε το κοντάκι,την πάπια και τη χειρολαβή – εάν υπάρχει για την σκανδάλη-
  Έπειτα έχουμε το συύνολο των μεταλλικών μέρων οπού αυτά είναι το κλείστρο, ο μηχανισμός της σκανδάλης, το σύστημα τροφοδοσίας,το επαννατατικό ελατήριο και η κάννη. Σκοπευτικά του όπλου είναι συνήθως στις καραμπίνες μια μεταλλική κουκίδα η οποία σε συνδιασμό με τις τέσσερις ραβδώσεις επάνω στην κάννη και στο κορμό αποτελούν το σύνολο των σκοπευτικών.Σε ραβδωτά όπλα αλλά και σε καραμπίνες αρκετές φορές.
   Έχουμε την ύπαρξη κλισιοσκοπίου σε συνδιασμό με μια μεταλλική ακίδα. Σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται η ακρίβεια βολών αλλά μειώνεται η ταχεία σκόπευση.Τα πιο συνηθισμένα κλισιοσκόπια ρυθμίζονται σε βήματα των εκατό μέτρων αναλόγως με το δραστικό βελήνεκες και την απόσταση του στόχου. Σε αντίθεση με τις καραμπίνες οι οποίες είναι αυστηρά ημιαυτόματες (πλην του ΑΑ-12)τα ραβδωτά όπλα μπορούν να βρεθούν και σε αυτόματη βολή και χρησιμοποιούν σφαίρες αντί φυσιγγιών. Στην συνέχεια όσων αφορά τα σκοπευτικά των ραβδωτών και μερικές φορές των λειοκάννων(καραμπίνα) υπάρχει δυνατότητα τοποθετήσεως μιας μεγάλης γκάμας σκοπευτικών από διόπτρες, σκοπευτικά ερυθράς κουκκίδας(red dot) και ολογραμματικά σκοπευτικά(holograms) .Αυτά τα είδη προσφέρουν αναλόγως της επιλογής από ακριβότερη αλλά πιο αργή σκόπευση έως γρήγορη σκόπευση αλλά με μειωμένη ακρίβεια βολής. Οι διόπτρες μπορεί να είναι μεγάλης μεγενθύσεως ή μικρότερης, τύπου ACOG.Τα σταυρονήματα μπορούν να αλλάζουν σύμφωνα με τις επιλογές του χρήστη για μεγαλύτερη άνεση και ακρίβεια (π.χ. σταυρονήματα με δείκτη απόστασης). Τα σκοπευτικά red dot προσφέρουν γρήγορη σκόπευση με καλή ακρίβεια και συνηθίζεται να έχουν την εμφάνιση διόπτρας. Τα holograms μπορούν να δώσουν στο χρήστη μεγάλη ποικιλία σταυρονημάτων σε συνδιασμό με μια ικανοποιητική μεγένθυση και γρήγορη σκόπευση καθώς και δυνατότητα αλλαγής χρωματισμού οθόνης. Βέβαια η ακρίβεια δεν είναι τόσο μεγάλη όσο μιας διόπτρας για αυτό αναλόγως της χρήσης έχουμε και το ανάλογο εργαλείο.
  Περνώντας στα πιστόλια αυτά αποτελούνται από τον ολισθητήρα, την κάννη, την βάση η οποία στεγάζει το μηχανισμό της σκανδάλης, τον επικρουστήρα, τη χειρολαβή που περιέχει το γεμιστήρα(αν είναι ημιαυτόματο). Στο περίστροφο έχουμε βύκιο ,τη κάννη το μηχανισμό της σκανδάλης και τον επικρουστήρα. Και τα δυο είδη μπορούν να είναι είτε απλής είτε διπλής ενέργειας. Τα σκοπευτικά είναι συνήθως κλισιοσκόπιο με ακίδα ενώ μπορεί να έχουμε τη δυνατότητα τοποθετήσεως και 3-dot ή σκοπευτικά τριτίου. 
   Τέλος, όσον αφορά τα διαμετρήματα στα πιστόλια, έχουμε 9x19 parabellum,9x21 IMI 0.40 S&W, 38 special,45 acp,10 mm auto,357 mag ,44 mag και .50 AE.στα λειοκαννα 12 gauge,20 gauge.36 gauge.kai στα ραβδωτα 5.56 νατο,6.8 spl,7,62x39,7,62x51,8,9 kai to .50’’Ελπιζω να καλυψα μεγαλο μερος των ερωτησεων σας και φυσικα δεν αναφερθηκαμε στα αεροβολα.οποιος Έχει απορια σχετικά με οπλο μπορεί να μιλησει στο διαχειριστη και να με φερει σε επαφη μαζί του.                                             καλες εξορμησεις

                                                                   τασος αλεξοπουλος

3 σχόλια:

Ele@n@95 είπε...

A re tasoo!!! theos!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ είπε...

Αρθρογραφε μου εσυ!!!!

ΤΑΣΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

ena mikro arthraki sxetika me ta opla tha akolouthisoun kai alla kathws afhsame pisw to flegwn thema pou sxetizetai me ta aerobola